Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Πύργος της Μάρως


Στο σημερινό χωριό Δάφνη, 35χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης των Σερρών, ενδιαφέρον παρουσιάζει το τελευταίο υπόλειμμα κάστρου ο σωζόμενος πανύψηλος Πύργος, που είναι γνωστός με το όνομα "Ο Πύργος της Μάρως".
Η κυρά - Μάρω στην εποχή της ήταν ένα πανίσχυρο πρόσωπο που ανεβοκατέβαζε Πατριάρχες και γλίτωνε από το θάνατο πολλούς χριστιανούς, υπήρξε σύζυγος του Μουράτ Β΄ και κόρη του Σέρβου ηγεμόνα Γεωργίου Μπράκοβιτς, ήταν δε από τη μητέρα της Καντακουζινή, εγγονή του Ματθαίου Καντακουζηνού και ανιψιά της Ελένης, συζύγου του Δαυίδ Κομνηνού, τελευταίου αυτοκράτορα της Τραπεζούντας. Μετά το θάνατο της άφησε όλη την περιουσία της (τα κτήματα κυρίως) στη Μονή Χιλανδαρίου.
Στον Παλαιό Κώδικα της Ιεράς Μητρόπολης των Αγ. Θεοδώρων (Σερρών) στον οποίο γίνεται καταγραφή των αγίων σκευών και αμφίων της Μητρόπολης, αναφέρεται και "Εικόνισμα της κυρά Μάρως όπου είχε το Τίμιον ξύλον", πράγμα που δείχνει ότι είχε δωρίσει στο Μητροπολιτικό ναό εικόνα της Παναγίας συρτή διακοσμημένη, που είχε και Τίμιο ξύλο.

Αν και η Μάρω βρισκόταν τόσο μακριά από την Σουλτανική αυλή, εξακολουθούσε να επηρεάζει την εν γένει πολιτική της Τουρκίας, γεγονός που επέσυρε το φθόνο των Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι έστειλαν ανθρώπους στη Δάφνη για να τη δολοφονήσουν. Αυτή όμως κατόρθωσε να φύγει έγκαιρα και να κρυφτεί σε γειτονικό χωριό, όπου και λίγο αργότερα πέθανε.
Σήμερα, στην πλατεία του χωριού σώζεται ένα μικρό τμήμα του πύργου όπου έμεινε, γνωστό ως "Ο πύργος της Μάρως". Ο πύργος αυτός είχε παραχωρηθεί από το δημόσιο σε έναν ιδιώτη σαν ανταλλάξιμο οικόπεδο και πουλήθηκε προκειμένου να κατεδαφιστεί, αλλά ευτυχώς το γκρέμισμα του στάθηκε αδύνατο κι έτσι σώθηκε ένα τμήμα του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φωτογραφίες απ' τη Δάφνη και την ευρύτερη περιοχή.

Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις

Το δημοτικό διαμέρισμα "Δάφνης" στο google maps

Γλυκερία