Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Ορέσκεια (Κιζελή)



Άξια της αναφοράς μας είναι η Ορέσκεια, που σήμερα αποτελεί οικισμό της Δάφνης, από την οποία απέχει 1 χλμ. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για την ομώνυμη αρχαία πόλη, η ύπαρξη της οποίας μαρτυρείται από πλήθος νομισμάτων που βρέθηκαν στην περιοχή, αλλά η ακριβής τοποθεσία στην οποία ήταν κτισμένη αγνοείται ακόμη. Ανάμεσα στα νομίσματα που βρέθηκαν υπήρχε κι ένα με την επιγραφή Ορέσκειος (ίσως να ήταν βασιλιάς της Ορέσκειας), το οποίο δυστυχώς έπεσε στα χέρια αρχαιοκαπήλων.

Η Ορέσκεια κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ονομάστηκε Κιζελή από το τουρκικό κιζ (κορίτσι) και το Έλη (πενήντα) επειδή, σύμφωνα με τη παράδοση, εκεί σκότωσαν οι Τούρκοι πενήντα κορίτσια νομίζοντας ότι σκότωσαν ανάμεσα τους και την κυρά Μάρω που έμενε στον πύργο της Δάφνης.

Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι λίγοι (ποντιακής κυρίως καταγωγής) ενώ οι περισσότεροι περνούν εκεί τα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές. Βόρεια του χωριού κι αντίκρυ στο ποτάμι (τον Εζοβίτη) βρίσκεται η υπόγεια εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, η οποία έχει πολλές παλιές, κατεστρεμμένες όμως, αγιογραφίες. Πάνω από την εκκλησία αυτή βρίσκεται κι ένας κατεστραμμένος πύργος (μάλλον βυζαντινός). Πρέπει να σημειώσουμε ότι όλη η περιοχή αυτή γύρω από τη Δάφνη είναι κατάσπαρτη από εκκλησάκια-υπολείμματα των διαφόρων μετοχιών που είχαν εδώ κατά τα Βυζαντινά χρόνια και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας διάφορες μονές του Αγίου Όρους.
Ο ενοριακός ναός της Ορέσκειας που βρίσκεται χτισμένος σε πανοραμική τοποθεσία τιμάται στη μνήμη της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πανηγυρίζοντας στις 6 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φωτογραφίες απ' τη Δάφνη και την ευρύτερη περιοχή.

Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις

Το δημοτικό διαμέρισμα "Δάφνης" στο google maps

Γλυκερία